Dag v/d Vrijheid Speech

Plakkaet van Verlatinghe 4.0

Dag van de Vrijheid, 26 juli 2022

Beste iedereen,

Vandaag, 26 juli 2022, is het de tweede keer dat we de Dag van de Vrijheid vieren. Vorig jaar was de eerste keer, en de komende jaren gaan we deze nieuwe feestdag elk jaar vieren. Het is een belangrijke dag, want precies 441 jaar geleden heeft de Staten-Generaal de Nederlanden onafhankelijk verklaard met het Plakkaet van Verlatinghe. Nederland verliet de Spaanse koning Philips de Tweede. Het duurde daarna nog 7 jaar voordat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd opgericht. De 7 jaar tussen het Plakkaet van Verlatinghe in 1581 – het einde van het feodale tijdperk (Society 1.0) en de oprichting van de Republiek in 1588 (Society 2.0) – waren onrustige jaren waarin gezocht werd naar een nieuwe samenlevingsvorm. Dat is nu ook het geval. We leven op dit moment tussen het einde van het Industriële tijdperk (Society 3.0) en het begin van Society 4.0. Als we maart 2020 als het einde van Society 3.0 nemen zijn we iets meer dan 2 jaar in de transitiefase, en hebben we nog 4 tot 5 jaar te gaan – een periode van zoeken naar een nieuwe samenlevingsvorm.

Wat is nu het grote belang van de toekomstige samenlevingsvorm: een Elite Reset Society of een Glocal Citizens Society? Welnu, de ontwikkeling van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, blockchain, quantum computing en biotechnologie gaat het menselijk leven ingrijpend veranderen. Concreet gaat het bijvoorbeeld om de vraag hoe we omgaan met robots met kunstmatige intelligentie en mens-machine combinaties (cyborgs) die een hoger IQ hebben dan de slimste mens op aarde. Vele onderzoekers verwachten dat kunstmatige intelligentie rond 2030 de mens voorbijgaat. Dan zijn er kunstmatig leven en cyborgs die intelligenter zijn dan de mens. Vandaar dat iedereen – vriend en zeker ook vijand – het jaar 2030 als een cruciaal jaar ziet. Agenda 2030 dus. De cruciale vraag is nu wie in 2030 en de verdere toekomst gaan besluiten over de inzet van deze technologieën in de samenleving. Een kleine rijke en machtige elite? Of een burgerdemocratie?
Lees verder

De Andere Krant d.d. 5/8/22

Lees hier het artikel in ‘De Andere Krant‘ d.d. 5 augustus 2022

https://deanderekrant.nl/nieuws/pleidooi-voor-een-nieuw-plakkaat-van-verlatinghe-2022-08-02

Plakkaet van Verlatinghe – Bob de Wit

Deel dit artikel / Share this article

Op de hoogte blijven van Society 4.0?

Meld je hier aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. Wij delen jouw gegevens met niemand anders en je kunt je te allen tijde weer eenvoudig afmelden

Bedankt voor de inschrijving op de nieuwsbrief